Onze ligfietsen

Maia bikes & trikes is ooit begonnen als ligfietswinkel en in tegenstelling tot collega-bedrijven willen we dat nog steeds volmondig blijven doen. Het zwaartepunt is weliswaar verschoven naar de verkoop van sportieve trikes, maar de ligfiets op twee wielen heeft zeker nog een toekomst. In tegenstelling tot een gewone tweewieler heeft de ligfiets namelijk een aantal grote voordelen:

Comfort. De zithouding (of zoals u wilt: de lighouding) op een ligfiets is uitermate comfortabel. Daar waar op een gewone tweewieler ongemakkelijke of zelfs pijnlijke druk ontstaat op de contactpunten van het lichaam, blijven deze op de ligfiets gespaard van ongemak.

 1. De rug ligt ontspannen in het stoeltje waardoor er geen pijn in de rug ontstaat. Met name de onderrug wordt daarbij ontzien
 2. Het stuur wordt vastgehouden door het stuur losjes vast te houden. U hoeft niet op uw handen, polsen en armen te steunen. Hierdoor wordt de gehele hand, arm en schouder ontzien
 3. U kijkt ontspannen recht vooruit. Waar u op een sportieve tweewieler vaak omhoog moet kijken om vooruit nog iets te kunnen zien waardoor nekpijn kan ontstaan, is de houding op de ligfiets zeer natuurlijk: alsof u in een luie stoel tv zit te kijken.

Snelheid. In deze tijd van e-bikes wat minder belangrijk, maar op een ligfiets heeft u minder last van de wind. De aerodynamische houding levert u een snelheidswinst van 3-5 km/uur op.

Genieten van de omgeving. Er zijn ligfietsers die de bovengenoemde snelheidswinst niet halen. Zeker als zij zijn overgestapt van de racefiets. Zij merken op ze opeens meer zien van de omgeving en wat vaker om zich heen kijken waardoor er met gemak langere afstanden worden gefietst met een wat lagere snelheid. Meer tijd voor genot dus!

Wat is een ligfiets?

Een ligfiets is een fiets waar u een andere houding op aanneemt dan de standaard fiets. Waar u op een standaard fiets met uw zitvlak op een zadel zit, ligt u bij een ligfiets in een schaalvormige zitkuip. Het gewicht van de fietser wordt bij een ligfiets vooral gedragen door het stoeltje. Ook rust een klein gedeelte van het gewicht van de fietser op de pendalen. Een groot voordeel van een ligfiets is dat met dezelfde inspanning een hogere snelheid te behalen valt, dan met een ‘normale’ fiets. Belangrijkste oorzaak hiervan is de lagere luchtweerstand. 

Ligfiets merken

Cruzbike. De fietsen van Cruzbike kenmerken zich door een uniek ontwerp: voorwielaandrijving met een meesturende neuspijp. Hierdoor ontstaat een uitermate efficiënte aandrijflijn die uniek is in de ligfietswereld.

In ons assortiment vind u alle modellen:

 • V20 - build for speed! Volgens Cruzbike de snelste ongestroomlijnde ligfiets op deze aardbol
 • S40 - de snelle touringfiets, Zeer geschikt om langere afstanden met of zonder bagage af te leggen. Comfortabel en snel!
 • Q45 - de vakantie en trekkingfiets van Cruzbike. Brede banden, vering
 • T50 - de cruiser onder de ligfietsen, door de zitpositie die voor een ligfiets redelijk rechtop is ook zeer geschikt om in de stad mee te fietsen. De 'stadsfiets' onder de ligfietsen!

Cruzbike V20

Cruzbike S40

Cruzbike Q45

Cruzbike T50

Ligfiets onderhouden

Niet iedere fietsenmaker kan uit de voeten met een ligfiets of trike. Het onderhoud is vaak net wat complexer dan bij een normale fiets. Maia bikes & trikes onderhoudt graag uw ligfiets. 

Ligfietsen proefrit

We vinden het belangrijk dat u bij de aankoop van een ligfiets verschillende modellen kan proberen. Alleen op deze manier kunt u de juiste keuze maken en de fiets vinden die voldoet aan al uw wensen. Bij Maia Bikes & Trikes bieden we ruime testmogelijkheden, zoals de ligfietstestdag. Liever een ligfiets voor een langere tijd testen? Raadpleeg dan onze huurmogelijkheden.

Ligfiets kopen

Wilt u een ligfiets kopen? Dan is de eerste vraag welke ligfiets u voor ogen heeft? Gaat u voor een tweewieler of een driewieler, ook wel trike genoemd. Wilt u een boven- of onderstuur? Het kijken en vergelijken kan beginnen. Breng een bezoekje aan Maia Bikes & Trikes en laat u adviseren door Gert. Koop een ligfiets die voldoet aan al uw wensen en eisen.

Waarom een ligfiets kopen?

Overweegt u een ligfiets aan te schaffen? Dan is het fijn om inzichtelijk te hebben wat de voordelen van een ligfiets zijn. We zetten de voordelen graag voor u op een rij: 

 • Weinig luchtweerstand door de liggende kuipstoel;
 • Een hogere snelheid. Gemiddeld 30/40 km per uur; 
 • Een comfortabele zithouding met extra ondersteuning in de rug; 
 • Het is snel te leren; 
 • Heel geschikt voor mensen met rugklachten;
 • De fiets is duurder in de aanschaf, maar de aanschafprijs wordt vaak terugverdiend doordat u de fiets sneller gebruikt voor het afleggen van lange afstand. Hiermee wordt brandstof bespaard.

Ligfiets huren

Wilt u een ligfiets huren? Bij Maia Bikes & Trikes bent u hiervoor aan het juiste adres. In de aanvraagprocedure doorloopt u hiervoor drie stappen. De eerste stap is de oriëntatie. Welke ligfiets wilt u huren? En gaat u voor een tweewieler ligfiets of driewieler (trike)? Stap twee is de huuraanvraag? Deze verstuurt u via onze website. Als laatste ontvangt u een bevestiging en kunt u de ligfiets ophalen in onze winkel. Wilt u een ligfiets voor een langere periode huren? Of meenemen op vakantie? Dan krijgt u korting op de normale dagprijs. 

Ligfiets assortiment en onderdelen 

Maia Bikes & Trikes is een ligfietswinkel waar u vele soorten en maten ligfietsen kunt vinden. Verschillende mogelijkheden zijn: grote wielen, kleine wielen (of een combinatie van beide), onderstuur, bovenstuur en gero-stuur (open cockpit stuur). Tweewielers en driewielers (bikes en trikes). Delta-trikes (twee wielen achter) of Tadpole-trikes (twee wielen voor). Volledig mens-aangedreven of elektrisch ondersteund. 

Veel fietsers maken na een ongeval, ziekte of diagnose de overstap naar een ligfiets. De overstap naar een ligfiets maakt u niet zomaar. We snappen dat u eerst wilt nadenken of een ligfiets en welke ligfiets het beste bij u past. Soms vraagt dit om aanpassingen aan de fiets, zoals andere pendalen of een ander type handversnelling. Gert heeft ruime ervaring met het aanpassen van de ligfiets en assisteert graag met hele specialistische oplossingen. 

Ontdek waarom ligfietsen iets voor u kan zijn.

Media Maia bikes & trikes

Cookies helpen ons bij het leveren, beschermen en verbeteren van onze producten en diensten. Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.